الأثر المتبقي للفوسفور السمادي المضاف في إنتاجية القمح وامتصاصه للفوسفور والأزوت في تربة الشين الحامضية
Abstract
أجري البحث في أصص بهدف معرفة الأثر المتبقي للفوسفور السمادي المضاف في الموسم السابق في إنتاجية محصول القمح في تربة الشين الحامضية.
كانت أفضل معاملة للفوسفور المتبقي400 ملغ P2O5 /أصيص
والتي تعادل معدل إضافة مباشرة في الموسم السابق (80 ) كغ 5O2P/ها التي نتج عنها فوسفور متبقي يعادل ( 15.4) ملغ P/ كغ وأعطت أفضل إنتاج كلي وحبي والذي بلغ ( 14.5 ) غ/ أصيص، وشجع الفوسفور المتبقي زيادة النسبة المئوية للفوسفور في حبوب القمح التي تراوحت مابين ( 0.460 – 0.473 ) % و ازدادت أيضاً النسبة المئوية للفوسفور في قش القمح، وشجع الفوسفور المتبقي امتصاص الفوسفور والنتروجين في حبوب وقش القمح.
أخيراً لا يمكن الاعتماد على الفوسفور المتاح في التربة فقط للتنبؤ عن استجابة القمح للتسميد الفوسفاتي، بل لابد من الاهتمام أيضا بخصائص تربة الشين الحامضية التي تلعب فيها أكاسيد الحديد والألمنيوم دوراً كبيراً في سلوك الفوسفور وحر كيته وبالتالي في إتاحته وتوفيره للنبات. كذلك لابد من الاستمرار في البحث للوصول إلى نسبة من الفوسفور المتبقي الذي يؤمن حاجة القمح من الفوسفور والذي يكون عاملا محدداً لزراعة القمح في التربة الحامضية.
Pot experiment was conducted to know the Residual Effect of Applied Phosphorus Fertilizer in the last seasons of 2006- 2007 on the productivity of wheat crop in al-Shin acid soil.
The best treatment was (Pr 400) mg P2O5/POT, which equals the direct level of
(80) Kg P2O5/ha that produced residual phosphorus equal to (15.4) mg P/Kg. This treatment gave the best total yield of wheat grains ( 14.5) g/POT.
The residual phosphorus increased the % P in wheat grain and straws, which was between (0.460 to 0.473) % in grain. Also, the residual phosphorus encouraged the
P-uptake and N-uptake of grain and straw.
In the end, one can not only rely on the level of available phosphorus in the soil to predict the response of wheat to phosphate, but also the response must be related to the soil properties which affect the availability of phosphorus in this acid soil that consists of high levels of (Fed and Aled). Also, we have to carry on this research to reach the best P-requirements for wheat crop in this acid soil.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal for Research and Scientific Studies - Biological Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.