دراسة بعض المواصفات الكيميائية وتحديد السكاريدات بتقانة HPLC لبعض أنواع ثمار الحمضيات (يوسفي وكريب فروت) في الساحل السوري
Abstract
تلقى زراعة الحمضيات في القطر العربي السوري اهتماماً خاصاً لما لهذه الشجرة من أهمية كبيرة من الناحية الاقتصادية والتجارية والغذائية أيضاً، حيث أن زراعة الحمضيات محدودة في مناطق معينة من العالم بينما استهلاكها منتشر في كل أنحاء العالم.
دُرس في هذا البحث نوعان من ثمار الحمضيات هما اليوسفي Mandarin والكريب فروت Grape Fruit خلال فترة نمو ونضج هذه الأنواع. جُمعت هذه الثمار ابتداءً من شهر تشرين الأول ولغاية شهر آذار، من مناطق الساحل السوري بهدف توصيف هذه الثمار وإيجاد القرائن الدالة عليها.
تمّ تحديد النسبة المئوية للعصير وكثافة العصير والنسبة المئوية للماء في العصير والمواد الصلبة الذائبة والنسبة المئوية للحموض الحرة وقيمة pH العصير إضافة لمعامل النضج، كما دُرس أيضاً المحتوى السكاريدي في عصير الحمضيات وتحديد السكاريدات الموجودة فيه مثل الفركتوز والغلوكوز والسكروز، بتقانة الكروماتوغرافيا السائلة عالية الأداء HPLC وفق شروط حُددت تجريبياً. تُعد هذه الطريقة سريعة ودقيقة في تحديد محتوى السكاريدات في عصير ثمار الحمضيات.
Citrus growing is given special attention in syria as the tree has a significant economic and nutritious value. Citrus farming is very limited to some regions of the world, but, on other hand, it is consumed world wide .
Two classes of citrus had been studied: Mandarin and Grape fruit during growth and maturity. Fruit is collected from October to March from regions of the Syrian' Coast in order to specify the fruit.
In this research, the percentage of juice content, moisture, soluble solids contents, acidity, pH , maturity index, had all been determined.
This research has also included the measure of Saccharides levels in juice such as Fructose, Glucose and Sucrose by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) according to experimental parameters determined for this work. This method was accurate and rapid in determining saccharides contents in citrus juice.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The authors retain the copyright and grant the right to publish in the magazine for the first time with the transfer of the commercial right to the Tishreen University Journal -Basic Sciences Series
Under a CC BY- NC-SA 04 license that allows others to share the work with of the work's authorship and initial publication in this journal. Authors can use a copy of their articles in their scientific activity, and on their scientific websites, provided that the place of publication is indicted in Tishreen University Journal -Basic Sciences Series . The Readers have the right to send, print and subscribe to the initial version of the article, and the title of Tishreen University Journal -Basic Sciences Series Publisher
journal uses a CC BY-NC-SA license which mean
You are free to:
- Share — copy and redistribute the material in any medium or format
- Adapt — remix, transform, and build upon the material
- The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
- Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
- NonCommercial — You may not use the material for commercial purposes.
- ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
- No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.